Nu när snön bara vräker ner var och varannan dag så passade de bra att gå kurs.
Det bar iväg till Bräcke och Åsbergets gårdsmejeri för en intensiv 5dagars kurs annordnad av Eldrimner.
Åsberget låg i underbar vinterskrud och solen sken upp allt till ett magiskt julkort.
Kursen hölls av Michel Lepage från Frankrike och tolkades till svenska på ett ypperligt sätt av Gert Andersson, Michel har hållit kurser i Sverige genom eldrimner i snart 20 år.
Teori om mjölkens uppbyggnad och ystningsprocessens kemi varvades med praktik i mejeriet.
Det ystades lactique-ostar av olika slag, vitmögelostar, blåmögelostar, pressade ostar, fetaost och vi provade även på att göra mozzarella.
Dom fem dagarna flög fram och med hem hade jag en hel hög med inspiration och en hel del nya bekantskaper med "likasinnade".

Vad underbart det låter. Jag funderar lite på vad det doftar när man ystar. För det tar väl ett tag innan ostarna går att äta.
SvaraRaderaDet är kul att följa er utveckling. ser att du lagt ut en rss funktion, toppen bra.
Vi får hoppas på att det snart blir barmark, att kälen går ur marken och så att ni kommer igång med bygget.
Det är en väldigt speciell doft i ett mejeri har väldigt svårt att likna den med någon annan faktiskt, lite söt-syrlig mjölkdoft kanske.
SvaraRaderaJag tycker de är en helt underbar doft iaf.
All ost går att äta direkt den kommer ur grytan men den smakar väldigt lite då, smakerna framträder under lagringen när mjölksyrebakterier och ensymer från tex. mögel bryter ner osten.
Ostar lagras olika länge tex en fetaost bara någon vecka medans en riktigt torr pressad ost kan lagras flera år.
Önskar er stort lycka till. Är fd Vamstabo och har ridit förbi Östensbo många gånger och alltid tyckt det är synd o skam att ett så fint ställe ska stå tomt.
SvaraRaderaTack för det... Ja det är en del på gång nu men mycket styr med myndigheter och så.
SvaraRaderaDet ska bli kul när det hela börjar bli färdigt